Autor by iwona in Aktualności, Dziki Ogród | 0 Komentarzy
Kompost zamiast chemicznych nawozów

Nieodzownym elementem ekologicznego ogródka jest kompostowanie czyli przetwarzanie organicznych odpadów z naszego ogrodu i kuchni, w ziemię, którą możemy wykorzystać ponownie w naszym ogrodzie. Kompostowanie jest dobre dla nas, dla naszego ogrodu i środowiska. Zawiera dużo cennych dla gleby mikroelementów m.in. azot, fosfor i potas.
Wykonane w odpowiedni sposób nie musi być brzydko wyglądającą masą o nieciekawym zapachu nad którą unosi się stado much, a cennym ekosystemem w którym mikroorganizmy produkują organiczną masę korzystną dla roślin w naszym ogrodzie.
W jaki sposób zacząć robić kompost?
W tym celu należy znaleźć odpowiednie , ustronne, miejsce w ogrodzie, słoneczne lub pół słoneczne i zaopatrzyć się w specjalnie do tego celu kupiony kontener. Taki kontener sprawdzi się gdy nie mamy zbyt dużo miejsca w ogrodzie i gdy możemy poświecić jedynie minimum czasu na produkcję kompostu. Gdy jednak chcemy pobawić się nieco w „produkcję” żyznej gleby i mamy na to miejsce w ogrodzie, warto wykonać większy kompostownik samemu np. z drewnianych palet lub po prostu kompostować masę luźno w ogrodzie. Można ją wówczas mieszać kilkakrotnie widłami aby wspomóc rozprzestrzenianie się mikroorganizmów. Korzystnie przykryć taką masę folią aby utrzymać wyższą temperaturę i przyspieszyć rozkład lecz nie jest to niezbędne.
1. Zadbać aby pryzma była odpowiednio duża 1 x 1,5 co najmniej
2. Wykonać go z różnorodnych składników aby było w nim wiele mikroelementów – trawa, chwasty, obierki warzyw, owoców, inne roślinne odpady z kuchni, świeże liście, skorupki jajek, drobne gałązki, popiół drzewny, trociny
3. Podlewać aby był wilgotny
4. Nie wahać się dodawać do kompostu składniki wzbogacające jak np. obornik lub bakterie przyśpieszające rozpad, które możemy nabyć w specjalistycznych sklepach.
5. Rozdrobnić gałęzie przed kompostowaniem aby przyspieszyć rozkład
Dobry kompost = woda + powietrze + właściwe proporcje azotu i węgla.
Azot zawarty jest w zielonych składnikach jak: trawa świeże liście, chwasty,, świeże obierki warzyw i owoców, odpady z kuchni
Węgiel zawarty jest w warstwie brązowej jaką stanowią suche liście, słoma, gałęzie, popiół drzewny oraz inne włókniste składniki które rozkładają się dosyć długo
Zalety stosowania kompostu
- samowystarczalność
- silne i zdrowe rośliny bez chemii
- bogata w składniki odżywcze ziemia w ogrodzie
-ograniczenie wydobycia szkodliwego dla środowiska torfu, głównego substratu glebowego dostępnego w sklepach
- ograniczenie stosowania chemicznych nawozów i środków ochrony roślin
- ograniczenie emisji dwutlenku węgla do atmosfery, które ma miejsce w przypadku niewłaściwego składowania odpadów na wysypiskach śmieci
- oszczędności finansowe